Siffror från Naturvårdsverket (dec 2015) visar att butiker, restauranger och hushåll slänger allt mindre mat. Men rädslan att bli sjuk av mat med passerat datum kvarstår. En av fyra (27 %) uppger att de är noggranna med att inte äta mat vars bäst före-dag har passerat. Det är nästan exakt lika många som för fem år sedan (26 %). Och mer än hälften (53 %) uppger att det är rädslan att bli sjuk som ligger bakom. Det visar den undersökning som vi låtit Novus genomföra.
Läs mer om vårt arbete för minskat matsvinn.
Kontakt: Anna Lilja, hållbarhetstrateg miljö.
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Konsumentföreningen i Stockholm. Syftet med undersökningen är att undersöka hur allmänheten bland annat ser på att slänga mat och bäst före-datum. En del av frågorna har ställts både en och eller två gånger tidigare 2009/2010.
Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18-79 år. Antal intervjuer som genomförts är 1 019 stycken och deltagfrekvensen är 61%.
Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Läs mer om panelen i slutet av rapporten.
Publicerad: 2015-12-16