Hem

Minska matsvinnet hemma

  • Planera dina inköp – skriv inköpslista.
  • Undvik impulsköp, t ex ’’tag 3 betala för 2’’.
  • Undvik storförpackningar av färskvaror.
  • Förvara maten på rätt sätt.
  • Laga mat på rester.
  • Tänk på att bäst före-datum är satt med marginal.
  • Laga lagom mycket mat.
  • Gör matlådor av överbliven mat.
  • Gör veckomatsedel och utgå från det du har hemma.
  • Genomskinliga burkar i kyl och frys.
  • Ge bort till grannen om du ska åka bort.
  • Rekommenderad temperatur: Kyl +5°C, sval +6°C till +12°C, frys -18°C. Idag har nästan ingen en sval/skafferi. Ett alternativ kan istället vara grönsakslådan i kylskåpet där det ofta är lite varmare än i övriga kylskåpet.
  • Lita på dina sinnen. Lukta och smaka innan du slänger. Observera att detta inte gäller känsliga livsmedel som vakuumförpackad lax och livsmedel märkta med sista förbrukningsdag.
  • En grönsak som inte är tillräckligt snygg för en sallad kanske kan platsa i en paj, eller en wok?
  • Torrt bröd? Rosta eller gör varma mackor. Om du inte hinner värma upp ugnen
  • funkar det lika bra i mikron. Kör dem inte för länge bara.
  • Fett härsknar även i frysen. Det gör att frysta feta livsmedel har kortare hållbarhetstid jämfört med magra. Det gäller alla livsmedel med fett.
  • Kyl ner din mat snabbt. Stora mängder kan kylas ner i kallt vattenbad alternativt ställas ut på balkongen om det är kyligt ute. Bakterier växer snabbt i mat som svalnar långsamt.
  • Kokt pasta, ris och bönor går bra att frysa. Det mesta går faktiskt att frysa.

Publicerad: 2017-12-14