Rekommenderad temperatur: Kyl +5°C, sval +6°C till +12°C, frys -18°C. Idag har nästan ingen en sval/skafferi. Ett alternativ kan istället vara grönsakslådan i kylskåpet där det ofta är lite varmare än i övriga kylskåpet.
Lita på dina sinnen. Lukta och smaka innan du slänger. Observera att detta inte gäller känsliga livsmedel som vakuumförpackad lax och livsmedel märkta med sista förbrukningsdag.
En grönsak som inte är tillräckligt snygg för en sallad kanske kan platsa i en paj, eller en wok?
Torrt bröd? Rosta eller gör varma mackor. Om du inte hinner värma upp ugnen
funkar det lika bra i mikron. Kör dem inte för länge bara.
Fett härsknar även i frysen. Det gör att frysta feta livsmedel har kortare hållbarhetstid jämfört med magra. Det gäller alla livsmedel med fett.
Kyl ner din mat snabbt. Stora mängder kan kylas ner i kallt vattenbad alternativt ställas ut på balkongen om det är kyligt ute. Bakterier växer snabbt i mat som svalnar långsamt.
Kokt pasta, ris och bönor går bra att frysa. Det mesta går faktiskt att frysa.